54. Grammy Awards bez Eminema

Letošní předávání nejprestižnějších hudebních cen Grammy Awards se konalo 12. února a jako každoročně přímý přenos z Los Angeles vysílala stanice CBS. Rapper a herec LL COOL J, dvojnásobný držitel Grammy, moderoval jak nominační večer tak i galavečer, na kterém se rozdávaly pozlacené gramofonky.

Oproti loňskému roku, kdy měl Eminem 10 nominací (dvě z nich proměnil ve výhru), byl letos Em nominován "pouze" dvakrát. Obě nominace získal za píseň I Need a Doctor, a to v kategoriích Nejlepší rapová/zpívaná spolupráce a Nejlepší rapová píseň. Tentokrát ovšem nebyl úspěšný. Obě tyto kategorie vyhrál Kanye West se songem All of the Lights z alba My Beautiful Dark Twisted Fantasy, které se zároveň stalo Nejlepším rapovým albem uplynulého roku. West z celkových 7 nominací proměnil 4 a ovládl tak rapovou scénu. Eminem se slavnostního večera nezúčastnil, přítomni byli jen Dr. Dre a Skylar Grey, s nimiž Em song I Need a Doctor nazpíval.

Dr. Dre, Skylar Grey a Jimmy Iovine na předvečeru 54. ročníku Grammy Awards

Pokud se podíváme na ostatní, tak 54. ročníku Grammy Awards jednoznačně kralovala britská zpěvačka Adele. Té se podařila nevídaná věc – proměnila všech 6 nominací. Uspěla i v hlavních kategoriích Album roku (21), Nahrávka roku (Rolling in the Deep), Nejlepší píseň (Rolling in the Deep). Foo Fighters byli druzí nejúspěšnější, získali 5 sošek.

Adele na 54. ročníku Grammy Awards

Překvapivě bez gramofonků zůstal Bruno Mars, který byl nominován šestkrát. Nezvítězili ani umělci s 5 nominacemi – Lil Wayne a Radiohead. Taktéž Nicki Minaj, Lady Gaga a Coldplay zůstali bez ocenění. Celkem bylo rozdáno 78 cen, což je podstatně méně než v loňském roce, kdy jich bylo rozděleno 109. Je to proto, že některé kategorie byly sloučeny a některé úplně zrušeny.

Letošní udílení cen Grammy bylo poznamenáno smrtí popové zpěvačky Whitney Houston, která skonala v předvečer ceremoniálu. Hned v úvodu večera zazněla modlitba a Jennifer Hudson zazpívala její největší hit I Will Always Love You.

Celkový seznam vítězů můžete vidět zde: Winners | Grammy.com

Romanie

  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *